07 October 2011

Linnaeus by UVA



United Visual Artists have created Linnaeus, consisting of two murals for the Capability Brown restaurant in Syon Park, London. Commissioned by Artwise Curators.
Using subtly lit relief panels, Linnaeus uses the park’s design as a framework for setting evolutionary conditions. The actual topography is used to divide the panel’s surface area into sections that have corresponding ecosystems. As a result, an abstracted genetic tree of botanics runs left to right across the walls. See more;

The second level contains the vegetation that make their genetics visible. They branch off the abstract first level branches and generate a more organic visual complexity. In the end, all this is represented as a giant fossil excavation. The actual park topography and height data is translated to rock texture, with superimposed fossilised vegetation.

Photography by James Medcraft